Drivhuset
Klargøring af drivhuset

Rengøring af drivhuset er en vigtig del af klargøringen til en ny sæson i drivhuset.
De planter du ikke nåede at fjerne i efteråret skal fjernes fra drivhuset nu, opbindingssnore, gamle potter, ting og sager det hele skal ud.
Skyl drivhuset indvendigt og udvendigt med haveslangen. Vand, brun sæbe og en børste, så er du klar. Vær grundig og kom godt ind i revner og samlinger med børsten både indvendigt og udvendigt. Skyl efter med haveslangen.
Luft godt ud de følgende dage, så fugten kan komme ud. Nu er drivhuset rent og sollyset kan igen komme til sin ret i drivhuset, samtidig forebygger du angreb af især skadedyr og svampesygdomme. Hvis du dyrker i kapilærkasser skal du også vaske dem godt af i brun sæbe.
Nu er du klar til en ny sæson i drivhuset. 

Planter du i plantesække og krukker

Dyrker du dine planter i plantesække, er det vigtigt du bruger nye plantesække hvert år. Køb en god kvalitet plantesæk, det er vigtigt der er en god volumen af jord i sækkene, for at planternes rødder kan udvikle sig optimalt. Kapilærkasserne genbruges hvert år. Skift også jorden i dine krukker, det vil dine planter sætte stor pris på.
 
Husk det er vigtigt vandingsvandet bliver tilsat gødning hver gang du vander eller fylder kapilærkasserne op. Undgå overgødning, følg anvisningen på emballagen.
 
Er du i tvivl om hvilke plantesække og jord du skal købe, kan du altid få et godt råd i dit lokale Havecenter eller på planteskolen. 

Kapilærkasser

Jævn vandtilførsel er meget vigtig når du dyrker i drivhuset. Det er nemmere at styre en jævn vand og gødnings tilførsel til planterne når du dyrker i kapilærkasser i drivhuset.
 
Kapilærkasserne sættes i drivhuset ovenpå lægges en plantesæk af god kvalitet. Herefter skærer du hul i plantesækken ud for hullerne i kapilærkassen, jord fra plantesækken trykkes ned i hullerne i kapilærkassen. Vand hullerne lidt, hvis jorden er meget tør. Nu kan du plante dine planter i plantesækken. Der er plads til 2-3 planter i hver sæk. Efter plantning vander du plantesækken godt til og fylder kapilærkassen op med vand. Den første uge vander du planterne lidt i plantesækken, herefter kan de sikkert klare sig med vandet i kapilærkassen. Husk at fylde vand og gødning i kapilærkasserne. I starten af sæsonen er det nok 1 gang om ugen senere 2-3 gange om ugen.

Planter du direkte i jorden

Planter du direkte i jorden i drivhuset, kan du om efteråret tilføre jorden kunstgødning, kompost, hønse eller heste gødning. Så er jorden klar til at plante i når det bliver forår. Du kan også udskifte 10 cm jord med kompost i efteråret. Det er vigtigt der er meget næring i jorden, så planterne kan yde optimalt.

Vander du med regnvand

Bruger du regnvand til at vande med i drivhuset, er det vigtigt at du tilsætter en lille smule kalksalpeter (1 gram pr. liter) hver gang du fylder kapilærkasserne op med gødningsvand, fordi regnvand næsten ikke indeholder Calcium. Bruger du postevand skal du kun tilføre gødningsvand til kapilærkasserne.

Udluftning og skygge i drivhuset

Der skal være varmt i drivhuset, men der kan også blive for varmt.
 
Det er vigtigt at udluftningsvinduerne er i orden, så der kan komme luft ind i drivhuset. Lad døren stå åben både nat og dag fra ca. 1. juli, for at holde luftfugtigheden nede.
 
Luftfugtigheden holdes nemmere nede når udluftningen er god. Skyg drivhuset hvis du ikke kan holde varmen nede. Den ideelle temperatur i drivhuset er 20-22 grader. I fugtige perioder er det især vigtigt at holde luftfugtigheden nede med god udluftning, for at undgå angreb af skimmel på planterne.

Skadedyr i drivhuset

De typiske skadedyr i drivhuset er spindemider og bladlus.
 
Spindemiderne angriber først og fremmest agurkplanternes blade. De sidder på undersiden af bladene og giver bladene et grågrønt udseende. Du kan se spindemiderne når du vender bladet.
 
Peber og chili planternes værste fjende er bladlusene. Du kan overbruse planterne med vand og derved fjerne en stor den af bladlusene. Mariehøns elsker bladlus, så hvis du kan indfange nogle kan du sætte dem ud på planterne.
 
Du kan bestille nyttedyr i dit lokale havecenter, på planteskolen eller bestille dem på www.nyttedyr.dk  
 
Læs mere om drivhusets skadedyr og nyttedyr på www.nyttedyr.dk 
 


Klarskov Gartneri
Byvej 62
2650 Hvidovre
+45 28698006
mail@klarskovgartneri.dk
CVR NR: 31131871


Copyright © Klarskov Gartneri